INFO

  • Pris: 370 DKK
  • Sted:
    Kulturværftet / Store Scene
  • Tid: 27. Oktober 2022 20.00
  • Døre åbner: Kl. 19.00
  • Kategori: Koncerter

Lee Ritenour (US)

Info: Nummererede siddepladser / Spis før koncerten i Spisehuset – se mere her

BEMÆRK: Koncerten udsættes til 27. oktober 2022.
Den ugunstige udvikling af virussen i USA gør, at det er vanskeligt for artisten at rejse rundt i Europa og de ser sig derfor nødsaget til at udskyde turnéen til næste år. 
Alle købte billetter vil være gyldige til den udsatte koncert. Billetkøbere har fået direkte besked via e-mail og sms. Se information her.


Går man tilbage til de utroligt kreative sen-70ere og lytter til amerikansk jazz, rock, fusion, pop m.m., er der et musikernavn, som hele tiden dukker op: Lee Ritenour. Som 16-årig fik han sit første gig ved en pladeindspilning med Mamas and Papas(!), og siden gik det bare op og op.

Sikker kvalitet dengang og nu

Unge Ritenour blev en af de mest benyttede musikere i specielt det vestlige USA. Hans to fastansatte roadies flyttede Ritenours omfattende setup og guitarstak. Fra studie til studie, fra klub til klub, fra festival til festival. Hver eneste gang han tog guitaren på og skruede op, kunne man være sikker på at få kvalitet. Og sådan er det stadig.

Lee og legenderne

Stilistisk kan Lee Ritenour det hele. Han voksede op siddende ved scenekanten, når guitarlegender som Wes Montgomery, Jim Hall og Barney Kessel stod på scenen. Og han var der også – med ørerne ud fra kroppen – når senere Jimi Hendrix, Eric Clapton og Jeff Beck lagde vejen forbi Californien. Allerede fra den første udgivelse i eget navn (First Course, 1976) kan det høres, at her er en ung musiker med mere end almindelig tjek på instrument og udtryk. Op gennem 70’erne og måske specielt 80’erne udviklede Ritenour en lyd og et personligt musikalsk udtryk, der blev stildannende blandt en hel generation af guitarister verden over. Og mange af hans udgivelser dyrkes stadig som inspirationskilder af unge instrumentkolleger.

Super-guitaristens genstart

Lee Ritenours hus og studie brændte ned under de voldsomme brande, der hærgede den amerikanske vestkyst i 2018. Flere end hundrede guitarer, et halvt hundrede forstærkere og vintage-studiegrej blev ædt af flammerne. Det tvang ham til at begynde forfra med en måske mere ydmyg indgang til musikken. I 2020 kom hans første udgivelse siden katastrofen; en solo-guitar CD, Dreamcatcher, hvor man for første gang kan nyde Lee Ritenours fornemme klangfornemmelser og sublime teknik uden funky backing. CD’en er indspillet på otte forskellige akustiske og elektriske guitarer og ofte i kreative stemninger, så lydbilledet skifter fra track til track, og er et meget fint eksempel på en musiker, der hviler fuldstændig i sin musik; han skal ikke bevise noget, men lader musikken bestemme.

Foto: Søren Damving 2016. Lee Ritenour på Kulturværftet.

Kulturværftet revisited

Lee Ritenour gæstede Kulturværftet i 2016, og minderne fra den koncert kan stadig få smilet til at brede sig på hele ansigtet. Lee Ritenour har sin faste gruppe med ved denne koncert, der med garanti byder på nogle af de mange mindefulde Ritenour-klassikere. Men det skulle undre, om vi ikke også får bidder fra solo-CD. Under alle omstændigheder ser vi frem til at byde et af tidens allerstørste guitarikoner velkommen tilbage til Kulturværftet.

leeritenour.com


  • Arrangeret af:
  • Støttet af: